INFO KONTAKT

tel.: +385 1 3694 333

Od ponedjeljka do petka od 8 do 16h

 

Mobitel za hitne pozive

tel.: +385 98 452 610

 

INFORMACIJE

CARINSKE ODREDBE

Carinske odredbe Republike Hrvatske usklađene su sa standardima zemalja Europske unije, no unos predmeta nekomercijalne naravi za osobnu uporabu oslobođen je plaćanja carine i PDV-a samo do iznosa 300 kuna. Sav unos mesnih, mliječnih i drugih proizvoda životinjskog podrijetla podliježe veterinarskom pregledu inspektora na graničnom prijelazu. Unos vina ograničen je na najviše 5 litara po putniku. Unošenje i iznošenje stranog i domaćega gotovoga novca te čekova slobodno je, ali uz obvezatno prijavljivanje cariniku svakog prijenosa svote iznad 40.000 kuna. Vredniju profesionalnu opremu i tehničke uređaje također valja prijaviti cariniku na graničnom prijelazu. Povrat poreza stranim državljanima moguće je ostvariti za robu kupljenu u iznosu većem od 500 kuna s potvrdom obrasca “Porezni ček” (Tax cheque) pri izlasku iz zemlje. Kućni ljubimci koji se uvoze ili provoze u nekomercijalne svrhe u pratnji vlasnika (do 5 životinja: psi, mačke, životinje iz porodice kuna, beskralježnjaci (osim pčela i rakova), ukrasne tropske ribe, vodozemci, reptili, ptice svih vrsta (osim peradi koja se uvozi u komercijalne svrhe, za zoološke vrtove i zoo trgovine), sisavci, glodavci i kunići, ako ih za vrijeme kretanja prati njihov vlasnik ili druga odgovorna osoba ovlaštena od vlasnika, a nisu namijenjene za prodaju ili predaju drugom vlasniku pod uvjetom da:  ih prati propisana međunarodna putovnica ili svjedodžba o zdravlju životinja (veterinarski certifikat) u kojemu ovlašteni veterinar zemlje izvoznice potvrđuje da su životinje zdrave i da ne pokazuju sumnju na zarazne bolesti koje su obvezne prijavljivanju i da ne potječu iz područja u kojima vladaju zarazne bolesti koje te vrste životinja mogu prenositi.

Psi, mačke i životinje iz porodice kuna trebaju biti:

a) označeni jasno vidljivom tetovažom ili elektronskim sustavom identificiranja (transponder)

b) praćene međunarodnom putovnicom što ju je izdao ovlašteni veterinar kojom potvrđuje vakcinaciju protiv bjesnoće, ili revakcinaciju u skladu s preporukama proizvođačkog laboratorija, provedenoj na toj vrsti životinja s inaktiviranom vakcinom s najmanje jednom antigenskom jedinicom po dozi (standard WHO-a) prije ne manje od 30 dana u slučaju prvog, primarnog cijepljenja: - mlađe od 3 mjeseca, koje nisu cijepljena protiv bjesnoće a od rođenja su boravile na istome mjestu i nisu bile u kontaktu s divljim životinjama što na međunarodnoj putovnici potvrđuje ovlašteni veterinar ili se kreće u pratnji majke o kojoj su još ovisne. Za dodatne informacije molimo kontaktirati Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva – Uprava za veterinarstvo (tel.: +385 1 610 6703 i 610 6669; Ministarstvo poljoprivrede

MEDICINSKA SLUŽBA

Bolnice i klinike u svim su većim gradovima, a ambulante i ljekarne u manjim mjestima. Strani turisti ne plaćaju liječničke usluge ako Hrvatska i država iz koje dolaze imaju sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju, tj. ako su u posjedu tim ugovorom predviđene potvrde o pravu na zdravstvenu zaštitu. Zdravstvena zaštita (uključujući i prijevoz) koristi se za hitne slučajeve, na način i po propisima koji vrijede za hrvatske osiguranike, pri čemu se na isti način sudjeluje i u troškovima zdravstvene zaštite (participacija i administrativna taksa). Osobe koje dolaze iz država s kojima nije sklopljen ugovor troškove zdravstvene zaštite snose osobno.

VETERINARSKA SLUŽBA

Hrvatska je pokrivena mrežom veterinarskih klinika i ambulanti. Informacije: Uprava veterinarstva ; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BLAGDANI I NERADNI DANI

1. siječnja – Nova godina

6. siječnja – Sv. tri kralja Uskrs i Uskrsni ponedjeljak

1. svibnja – Praznik rada Tijelovo

22. lipnja – Dan antifašističke borbe

25. lipnja – Dan državnosti

5. kolovoza – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

15. kolovoza – Velika Gospa

8. listopada – Dan neovisnosti

1. studenoga – Svi sveti

25. i 26. prosinca – božićni blagdani

RADNO VRIJEME TRGOVINA I JAVNIH SLUŽBI

Većina trgovina radnim je danom otvorena od 8 do 20 sati, subotom i nedjeljom do 14 sati; u sezoni i dulje. Javne službe i poslovni uredi uglavnom rade od 8 do 16 sati od ponedjeljka do petka.

POŠTA I TELEKOMUNIKACIJE

Poštanski uredi radnim danom otvoreni su od 7 do 19 sati; u manjim mjestima od 7 do 14 sati, a neki rade i dvokratno. U većim gradovima i turističkim mjestima dežurne pošte otvorene su subotom i nedjeljom. Na svim javnim telefonima koriste se telefonske kartice koje se prodaju u poštama i novinskim kioscima. S bilo kojega telefona može se izravno zvati inozemstvo. Hrvatska pošta

ELEKTRIČNI NAPON GRADSKE MREŽE

220 V; frekvencija: 50 Hz Voda iz slavine pitka je u svim dijelovima Hrvatske.

ZAŠTITA OKOLIŠA

Zaštita biološke raznolikosti u skladu je s važećim propisima EU-a. More za kupanje na hrvatskom Jadranu vrlo je visoke kakvoće i prema kriterijima EU-a. U slučaju izvanrednog onečišćenja okoliša na kopnu obavijestite Centar 112.

Za dodatne informacije o okolišu kontaktirajte Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Upravu za zaštitu okoliša na telefon +385 1 3782-111, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili  mrežnim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode U slučaju nesreće zatražite pomoć na broju 112! Ovaj broj moguće je pozvati u bilo koje doba dana i noći, neovisno o tome gdje se nalazite u Republici Hrvatskoj. Telefonski se poziv ne naplaćuje. Poziv je moguće ostvariti preko svih operatora i svim telefonskim uređajima odabirom brojki 112.

U slučaju nesreće Centar 112 omogućit će vam razgovor i na jednom od stranih jezika:

• engleski

• njemački

• talijanski

• francuski

• mađarski

• češki.

Broj 112 nazovite ako vam je potrebna:

• hitna medicinska pomoć

• pomoć vatrogasaca

• pomoć policije

• pomoć gorske službe spašavanja

• hitna veterinarska pomoć

• pomoć drugih hitnih službi i operativnih snaga zaštite i spašavanja.

Ako opazite:

• požar istjecanje opasnih tvari

• onečišćenje pitke vode, potoka, rijeka ili mora

• druge pojave što predstavljaju opasnost za život ili zdravlje ljudi ili životinja, kulturnih dobara i okoliša.

Kada zovete 112, recite: što se dogodilo gdje se dogodilo kada se dogodilo ima li ozlijeđenih kakve su ozljede kakvu pomoć trebate tko zove.

PROTUPOŽARNA ZAŠTITA

Provjerite jeste li poduzeli sve da spriječite požar! Ne bacajte zapaljene ili zapaljive predmete u okoliš! Poštujte znakove zabrane loženja vatre! Pazite da vaše parkirano vozilo ne zatvara vatrogasne pristupe i prilaze.

Što učiniti u slučaju požara?

• Požar odmah dojavite vatrogascima na telefonski broj 93 ili pozovite pomoć na 112!

• Upotrijebite ručni aparat (ako je dostupan) za početno gašenje požara i gasite požar samo ako ne ugrožavate sebe i druge.

• Obavijestite osobe iz okoline o pojavi požara. Evakuirajte ljude na siguran način.

• Ne ulazite u stubište ako je ispunjeno dimom i ne koristite se dizalom.

• Ako zbog zadimljenosti ne možete izaći iz građevine, zatvorite sve prozore i vrata kako biste spriječili ulazak dima u vaše prostore.

• Ako ste zatočeni u stanu, čekajte vatrogasce na prozoru kako bi vas vidjeli jer su vatrogasna vozila namijenjena i za spašavanje s visina.

• SLIJEDITE UPUTE VATROGASACA.

TRAGANJE I SPAŠAVANJE

U slučaju nesreća na kopnu ili moru nazovite 112 (jedinstveni broj za sve hitne situacije), a u slučaju nesreće na moru nazovite 9155 (Nacionalnu središnjicu za traganje i spašavanje na moru) ili 112.

Aktivnosti na otvorenom

• upoznajte rodbinu ili prijatelje o ruti ili planu svojeg putovanja

• hodajte po označenim stazama i putovima

• osigurajte dostatne količine vode

• pripremite adekvatnu odjeću i obuću

• pripremite mobilni telefonski uređaj

• pratite obavijesti o vremenskoj prognozi

• ne palite vatru

• ne bacajte opuške i zapaljive predmete u prirodi.

Na cesti

• tijekom turističke sezone, izbjegavajte prometne gužve (vožnju vikendima i praznicima)

• vozite odmorni

• prilagodite brzinu uvjetima na cesti i ograničenjima brzine u slučaju gužve, budite strpljivi (imajte dostatne količine vode).

Na moru

• ne izlažite se opasnostima

• prilikom plivanja i ronjenja izlažite se suncu umjereno i koristite se zaštitnim sredstvima

• ne precjenjujte vlastite sposobnosti

• pratite obavijesti o vremenskoj prognozi.

VAŽNI TELEFONSKI BROJEVI

Međunarodni pozivni broj za Hrvatsku: 385

Hitna pomoć: 94

Vatrogasci: 93

Policija: 92

Pomoć na cesti: 987 (Ako zovete iz inozemstva ili mobitelom, birajte +385 1 987)

Nacionalna središnjica za spašavanje i traganje na moru: 9155

Jedinstveni broj za sve hitne situacije: 112

Opće informacije: 981

Informacije o mjesnim i međugradskim telefonskim brojevima: 988

Informacije o međunarodnim telefonskim brojevima: 902

Vremenska prognoza i stanje na cestama: 060 520 520 Hrvatski autoklub (HAK): +385 1 4640 800; Mrežne stranice Hrvatskog autokluba (HAK-a) ; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

RADIJSKE VIJESTI NA NA STRANIM JEZICIMA U TURISTIČKOJ SEZONI

Hrvatski radio na nekoliko programa emitira emisije na stranim jezicima namijenjene turistima u Hrvatskoj.

Na Prvom programu Hrvatskog radija svaki dan u 20.05 emitira se emisija na engleskom jeziku u trajanju do 10 minuta.

Na Drugom programu Hrvatskog radija (98,5 Mhz), uz redovne vijesti na hrvatskom jeziku, HAK će tijekom ljeta (od 18. 6. do 9. 9. 2009.) izvještavati o stanju na cestama na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.

U istom razdoblju ljeti svaki puni sat emitiraju se vijesti i izvješća o stanju na cestama izravno iz studija Trećeg programa Austrijskog radija, RAI-a Uno, britanskog VIRGIN radija, Radio Praga i međunarodnog programa Hrvatskog radija – Glas Hrvatske.

Češke turiste ljeti novinari Radio Praga jednom dnevno informiraju putem regionalnih postaja: Radio Splita, Radio Dubrovnika i Radio Rijeke.

l6

IBUS d.o.o.
10 000 Zagreb
Telefon: +385 (0) 1 3694 333
Fax: +385 (0) 1 3648 631
ID CODE: HR-AB-01-080247786

Za sva putovanja vrijede Opći uvjeti IBUS putničke agencije d.o.o. / Copyright © 2013 IBUS putnička agencija. Sva prava pridržana. ID kod: HR-AB-01-080247786 
IBUS travel agency General terms are valid for all travels / Copyright © 2013 IBUS travel agency. All rights reserved. ID code: HR-AB-01-080247786